Żeberka w miodzie

Składniki

1 – 1.5 kg żeberek w paskach
4 duże cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy Kebab-Gyros, wegeta pikantna, do wieprzowiny
majeranek
4 duże łyżki miodu
olej
koncentrat pomidorowy – słoiczek 200g

Przygotowanie

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w ulubionych przyprawach – może być przyprawa Kebab-Gyros, wegeta pikantna lub też zwykła przyprawa do wieprzowiny. Odstawiamy na kilka godzin (ja zawsze zostawiam na noc w lodówce). Następnie na patelnię wlewamy olej, a na rozgrany olej wrzucamy żeberka. Smażymy tak długo, aż będą zarumienione ze wszystkich stron (jak żeberka są grube obsmażam je tez z boku). Wrzucamy usmażone do dużego garnka. Zalewamy wodą, nie muszą być wszystkie przykryte – mniej więcej do połowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości – ja gotuję około godzinki, żeby się rozpadały – takie są najlepsze🙂 Kroimy cebulę w półpiórka – można też w piórka. Podsmażamy do zeszklenia. Wrzucamy do żeberek. Przez 15 minut odparowujemy wodę, żeby sos później nie był zbyt rzadki. Do tego dodajemy 3/4 koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Dodajemy majeranku i wyciśnięty czosnek. Znowu mieszamy. Na sam koniec miód. Wszystko dokładnie wymieszać.

Podawać z ziemniakami z masłem – oczywiście puree. Wszystko polane sosem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: