Sernik na zimno klasyczny

Składniki

– 500 g sera 3-krotnie mielonego lub serka homogenizowanego
– 1 opakowanie biszkoptów
– 150 g cukru
– 2 galaretki cytrynowe
– 1 galaretka inna niż cytrynowa, najlepiej pasująca do użytych owoców;)
– ulubione owoce świeże lub z puszki: mogą być każde poza kiwi i świeżym ananasem

Przygotowanie

Dno tortownicy wykładami biszkoptami.

MASA SEROWA:
1.
Obie cytrynowe galaretki przygotowujemy z 400 ml wody i studzimy.

Można też do sera nie używać galaretek ale wtedy należy przygotować ok. 20 g żelatyny (rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody) i zapach waniliowy.

2.
Ser ucieramy lub miksujemy z cukrem powoli wlewając galaretki cytrynowe. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa zacznie lekko tężeć.
3. Wtedy wylewamy masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki eby ser całkowicie stężał.

I NA KONIEC:
4. Trzecią galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy i wstawiamy do lodówki żeby zaczęła zastygać.
5. Na zastygniętą masę serową układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Autor zdjęcia: piq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: