Papryki faszerowane wg M&Ł

Składniki

• cztery papryki słodkie, mogą być rożne rodzaje
• 0,5 kg miesa mielonego
• pęczek włoszczyzny
• kilka dużych pieczarek
• cebula
• kostka rosołowa
• przyprawy: warzywko, czosnek granulowany, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek, liśc laurowy

Przygotowanie

• mięso mielone mieszamy ze startymi na tarce o grubych oczkach pieczarkami i posiekaną cebulą. Doprawiamy do smaku
• papryki wypełniamy przygotowanym farszem
• włoszczyznę kroimy
• do dużego garnka wkładamy nadziane papryki i wsypujemy pokrojona włoszczyznę
• zalewamy woda tak aby papryki były przykryte, dodajemy kostkę rosołową i liść laurowy
• dusimy pod przykryciem na małym ogniu
• gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy wywar do smaku
• gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia, by wywar się zagęścił
Tak przyrządzone papryki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: