Makaron z szynką w sosie serowo-śmietanowym

Składniki

– makaron grube wstążki lub rurki,

– 100 g szynki pokrojonej w kostkę,

– 3 ząbki czosnku, zmielone przez praskę,

– 30g masła,

– 1 jajko,

– 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany,

– 50 ml mleka,

– parmezan plus inny dowolny, dobrze topiący się żółty ser,

– bazylia, koper, pietruszka (mogą być suszone), sól, pieprz.

Przygotowanie

1. Ugotować makaron.

2. Szynkę podsmażyc na maśle, dodać rozdrobniony czosnek, posypac pieprzem.

3. Przygotować sos: jajko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, dodać zioła, sól i pieprz.

Do posmażonej szynki dodać ugotowany makaron. Smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać sos, energicznie wymieszać, posypać po wierzchu serem, smażyć na wolnym ogniu i pod przykryciem około 2 minuty. Wymieszać i gotowe. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: