Wyśmienite ziemniaczki “Ottika”

Składniki

Składniki podam na dwie osoby:

Ziemniaki – 5 sporych (około 600 gram),
jedna spora cebula,
olej,
kiełbasa (np. śląska ) – 1 pętko,
Przyprawy, ja lubie najbardziej wersję minimum, czyli sól i świeżo mielony kolorowy pieprz.
Pasuja też zioła prowansalskie lub tymanek z lubczykiem, można też dodac troche papryki mielonej.

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i myjemy a nastepnie kroimy w plasteki – raczej cienkie. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w piórka,
Kiełbase również kroimy w plasterki lub pół plasterki.

Na patelni rozgrzewamy ze dwie łyżki oleju. Wsypujemy palstrowane ziemniaki i kiełbasę i obsmażamy. Jak zezłocą się, ale nadal będą twrade wrzucamy cebulę i przyprawy. Dusimy pod przykryciem.
Ja lubie gdy ziemniaki nie są już surowe, ale jeszcze jędrne a nie rozciapciane. Czyli jakiec 10 minut duszenia.

Podajemy jako danie indywidalane. Ja nie zawsze , ale lubie polać je ketczupem.

SMACZNEGO !!

A tak wygląda na patelni:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: