Kolorowa sałatka z kurkumą

Składniki

2 kg ogórki (moga byc nasienniaki)
4 papryki ( żółta, zielona i 2 czerwone)
1 pęczek rzodkiewek
1 średni kalafior
1 kg cebuli
2 kwaskawe jablka

Zalewa
4 szklanki cukru
2 szklanki octu
4 łyżki kurkumy
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
paczka gorczycy

olej lub oliwa

Przygotowanie

Ogórki obrac (jeżeli trzeba, usunac nasiona) i pokroic w plastry.
Papryke- usunac nasina i pokroic w paseczki,
rzodkiewke w plasterki nie za cienki.
Cebulę w półplastry a
kalafior – wżywamy tylko różyczki.
Jabłka przekroic na 4 czesci usunac gniazda nasienne i pokroic w plastry

Zagotowac zalewe i goraca zalac warzywa wymieszc i pozostawic na godzine az zmiekna.

Nakładac w dzemowe sloiczki pozostawic 2cm od gory , dolac soku ktory wytworzyl sie a na wierzch po lyzce oliwy
Pasteryzowac 10 minut

Bardzo kolorowa salatka
Warzywa używam, jakie mam w danej chwili pod reka
ogórki zastepuje cukinia lub kabaczkiem oraz zmieniam proporcje byle wagowo mniej wiecej zgadzalo sie
Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: