Rogaliki krucho-drożdżowe najlepsze na świecie

Składniki

1 kg mąki
2 dag drożdży
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany
3 żółtka
1 1/2 kostki margaryny
2 łyżki smalcu
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
35 dag marmolady

Przygotowanie

Drożdze rozrobić z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 6 łyżkami letniego mleka.Odstawić,by ,,ruszyły".
Margarynę,smalec, pr.do pieczenia,cukier rozetrzeć z mąką.Następnie dodać resztę składników- zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Natępnie z ciasta formować koła, wycinać trójkąty ,nakładać marmoladę i zwijać w rogaliki.Piec w 180 st. przez 15 min.
Z podanych składników wychodzi duża poracja rogali, ale na prawdę warto się wysilić. W życiu nie jadłam lepszych rogalików.Kto spróbuje na pewno zgodzi się ze mną.Polecam – przepis wypróbowany przez mnóstwo osób.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: