Ciasto Rafaello

Składniki

CIASTO:

3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 jajek

KREM:

3/4 szklanki cukru
1/2 litra mleka
kostka margaryny
cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

POSYPKA:

2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek i stopniowo dodawać żółtka oraz dosypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszać delikatnie. Przelać do blachy i piec ok.30 min w temp. 180°C. Po wystygnięciu przekroić na pół. KREM: Rozrobić w szklance mąkę z odrobiną mleka. Resztę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Rozrobioną mąkę wlać do gotującego się mleka. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną.
POSYPKA: Margarynę z cukrem i wiórkami podsmażyć na patelni na złoty kolor i przestudzić.
Na spodnią część ciasta wyłożyć 3/4 kremu, przełożyć ciastem, znowu krem i na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

-SMACZNEGO-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: