marmolada grejfrutowo – jagodowa

Składniki

2 garście jagód (mogą być rozmrożone)
1,20 kg grejfruta (obranego już ze skórki i błonki)
35 dag cukru kryształu
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
żelfix 3:1 Dr Otcer

Przygotowanie

Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale należy do moich ulubionych, więc go tutaj dodaję🙂

Grapefruita rozdrobnić na kawałki i smażyć z cukrem, miodem, jagodami, cynamonem przez 10 min. Na końcu dodać żelfix. Gdy marmolada zagotuje się z żelfixem, zdjąć z ognia i mieszać aż piana zniknie. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić, po czym odwrócić do góry dnem na 5 minut.
Marmolada stwardnieje, gdy jest zimna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: