Paszteciki Roxi

Składniki

Ciasto

4 szklanki mąki

1 kostka margaryny

200 ml kwaśnej śmietany

3 dkg drożdży

gałka muszkatołowa

sól

Farsz:

pół kg gotowanego mięsa

pół kilo pieczarek

25 dkg. boczku wędzonego

Przygotowanie

Ciasto wyrabiać na stolnicy , posiekać mąkę z tłuszczem, drożdże rozetrzeć w połówce śmietany, dodać szczyptę cukru. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na stolnicy na jednolitą masę. Pieczarki podsmażyć (całe) na patelni na łyżce masła. Wszystkie składniki farszu zmielić w malakserze, doprawić do smaku, solą pieprzem.
Ciasto “ukulać” na grubość palca, później rozwałkować na grubość pół centymetra, nałożyć farsz, zlepić, odwrócić zlepioną stroną do stolnicy, pokroić. \przełożyć na blachę, posmarować “rozmąconym” jajkiem. Posypiać kminkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 30 min, paszteciki powinny być złotego koloru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: