Łosoś w galarecie mocno koperkowy

Składniki

7 dzwonków łososia
1 pęczek koperku
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
1/2 litra bulionu warzywnego
4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
cukier do smaku
sok z cytryny

Przygotowanie

Bulion warzywny wlać do garnka, zagotować, do gotującego bulionu włożyć umyte dzwonka łososia.
Gotować na bardzo małym ogniu 15 min.
Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i wystudzić.
Koperek drobno posiekać, wymieszać z suszonym lub świeżym tymiankiem.
Delikatnie posypać łososia i ułożyć na półmisku, udekorować wg własnego uznania.
Wywar na galaretę jeszcze raz zagotować, do gorącego wsypać suchą żelatynę i dokładnie rozpuścić.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Przecedzić 2 razy przez gęste sito i 1 raz przez gazę złożoną na cztery.
Odstawić do wystygnięcia, gdy galareta zacznie się lekko ścinać, polać rybę galaretą i odstawić do stężenia.
Gotową rybę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki w takie miejsce, żeby ryba nie zamarzła.
Rybę możemy zrobić na 2 dni przed wigilią.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: