zupa z soczewicy i pomidorów wg Anes

Składniki

100g zielonej soczewicy
1 średnia cebula
80g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju (lepiej,gdy jest oliwa z oliwek)
1 marchewka
kawałek selera (ok.50g)
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (świeżej)
1/2 łyżeczki oregano (suszone)
1/2 łyżeczki bazylii (suszona)
1/2 l wody
sol
pieprz

Przygotowanie

1.Soczewicę wsypać do małego naczynia, zalać wodą tak, by ta ją całkowicie przykryła. Zagotować i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
2.Cebulę pokroić w piórka, boczek w kostkę, marchewkę i selera w półplasterki. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidory zmiksować razem z zalewą.
3.W wysokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić boczek, cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, mieszając kilkakrotnie. Potem dodać resztę oliwy, marchew, selera, zmiksowane pomidory, soczewicę, oregano i bazylię. Zalać wodą, przykryć i dusić 30-40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli Ktoś nie lubi gęstych zup, wody dodać więcej niż 1/2 litra.
Smacznego…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: