zupa śliwkowa

Składniki

75 dag śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 żółtka
6 łyzek cukru
kilka goździków

Przygotowanie

Umyte śliwki wydrylowac, zalac wrzątkiem, dodac kilka goździków ugotowac do miękkości, a następnie zageścic dodatkiem mąki ziemniaczanej wymieszanej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Po wlaniu zaprawy zupę należy mieszając zagotowac, a nastepnie odstawic i nieco przestudzic. Przetrzec przez sito lub zmiksowac i podprawic żółtkami utartymi z cukrem. Podawac na zimno z dodatkiem groszku ptysiowego lub na gorąco z kluskami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: