Soczewica – LENTICCHIE

Składniki

-soczewica (obojetnie jakiego rodzaju i koloru)
-czosnek
-natka pietruszki
-olej z oliwek
-kostka rosolowa

Przygotowanie

Soczwice namoczyc w zimnej wodzie na okolo 2 godz. Odcedzic, zalac w garnku ponownie zimna woda i gotowac az probujac stwierdzimy ze jest juz miekka (czas gotowania zalezy przede wszystkim od rodzaju soczewicy). Jako przyprawy dodac podczas gotowania: kostke rosolowa, pieprz, sol (ostroznie), grubo posiekana pietruche oraz czosnek (zabki wrzucic w calosci i przed podaniem "wylowic"). Gdy uznamy ze nasza soczewica jest juz miekka jest juz GOTOWA do podania! Jako "optional" mozna na koniec gotowania dorzucic do garnka makaron – krotki typu kolaneczka lub polamane na drobno spaghetti. W monencie gdy makaron sie ugotuje jest gotowe do spozycia.
W trakcie gotowania uwazac aby woda nie wyparowala czyli dolewac tak aby utrzymac rzdka konsystencje!
SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: