ciastka włoskie – genialne

Składniki

2 białka
4 żółtka
3 łyzki cukru
4 łyzki mąki pszennej
1 łyzka maki ziemniaczanej
pół łyzeczki kakao
pół tabliczki czekolady
1 torebka cukru waniliowego
250 ml smietany kremówki
1 smietan-fix

dodatkowo do dekoracji- polewa czekoladowa, kakao w proszku

Przygotowanie

białka ubij, dosypując powoli cukier
piane połacz z żółtkami
do masy przesiej obydwa rodzaje maki, delikatnie wymieszaj
blache wyłóz pergaminem, narysuj na nim 4 koła o srednicy ok 11 cm- posmaruj je ciastem
piecz około 7-10 minut w temperaturze 200 stopni
jeszcze gorace upieczone biszkopty owin na wałku do ciasta, wystudź

masa do napełniania biszkoptów :
czekolade zetrzyj na drobnej tarce, smietane ubij z smietan fixem i cukrem waniliowym, wymieszaj ze starta czekoladą i kakao
krem przełóz do szprycy i wyciskając spirale napełnij ciastka kremem
schłodź
przed podaniem każde cistko udekoruj polewa czekoladową i oprósz lekko kakao

uwagi :
z porcji tej powstanie nam 4 ciastka –
jeden taki okrągły biszkopt trzeba po prostu złozyć na pół i w srodek dac krem – powstana nam takie jakby rożki
jesli ktos ma ochote na wiecej nalezy podwoic po prostu porcje składników

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: