Kotlety z kalafiora w płatkach kukurydzianych

Składniki

1 klafior,
bułka tarta,
1 żółtko,
2-3 garści płatków kukurydzianych,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
olej/oliwa z oliwek.

Przygotowanie

1. Kalafior gotujemy tak jak zwykle. Potem odcedzamy i zostawiamy w durszlaku aż zupełnie ostyfnie i – co najważniejsze – oschnie z wody.

2. W sporej misie gnieciemy kalafior tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pokrojoną drobniutko pietruszkę, żółtko i nieco tartej bułki, by uzyskać masę (dodajemy przyprawy, porządnie mieszamy), pozwalającą nam formować kulki, a z nich kotlety.

3. Płatki kukurydziane gnieciemy małym tłuczkiem do ziemniaków, a potem obtaczamy w nich kotlety z kalafiora.

5. Smażymy na wolnym ogniu tak, by płatki się zezłociły, a kalafior wewnątrz zdążył się podgrzać.

KONIEC🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: