Pikantne paluszki do barszczu i piwka

Składniki

1 kg mąki 10 dag drożdży 1 kostka margaryny 1 kostka smalcu 1 łyżeczka soli 2 całe jajka Ok. 2 szklanek gęstej śmietany Przyprawy: pieprz, , papryka sproszkowana słodka i ostra, jakieś inne suszone ziółka. Do smarowania: 1 jajko rozbełtane Do posypania: kminek, mak lub czarnuszka

Przygotowanie

Z podanych składników zarobić ciasto o gęstości jak na pierogi. rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 cm. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać czymś z wyboru i upodobania smakowego. Zamiast posypki można zetrzeć na te pasy żółty ser na większych oczkach tarki. Pociąć pasy na kawałki 10 cm długości. Ułożyć na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 min. Powinny mieć złoty kolor. Paluszków będzie caaała góra! Z tego ciasta robię także paszteciki z farszem „jak leci” czyli co jest pod ręką: mięso rosołowe mielone przesmażone z cebulką, pieczarki przesmażone najpierw + kapusta młoda posztakowana i duszona razem z pieczarkami. Robiłam też farsz z kapusty pekińskiej, z tym, że musiałam odcedzić nadmiar płynu, który się wydzielił w czasie duszenia. Do barszczu też super!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: