Piernik

Składniki

4 szkl. mąki
25 dag margaryny
2 jaja
2 szkl. mleka
1,5 szkl. cukru
przyprawa do piernika (ok. 40g )
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł (najlepiej ŚLIWKOWYCH, bo najbardziej pasują do świąt)

Przygotowanie

Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, lub po prostu drewnianą łyżką🙂 Piec około 1h w temperaturze 200 stopni C

Życzę smacznego…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: