Luksusowe kotlety mielone

Składniki

-8 kawałków wafla (10×15 cm)-50 dag mielonego mięsa-2 jajka-2 duże jabłka-sól -pieprz-majeranek-szczypta (dosłownie na czubku noża) chili-masło-3 jajka i tarta bułka do panierowania-olej i smalec (pół na pół) do smażenia

Przygotowanie

Jabłka obrać, każde z nich pokroić na 4, w miarę grube krążki, usunąć gniazda nasienne, lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju i w końcu odstawić do wychłodzenia.Mielone mięso połączyć z jajkami i przyprawami (powinno być pikantne, o wyraźnym smaku). Podzielić je na 4 równe części. 4 wafle rozłożyć na desce. Na każdym z nich rozłożyć porcję mięsa. Do każdej z porcji mielonego, wcisnąć 2 krążki podsmażonych jabłek. Przykryć pozostałymi 4 waflami.Tak przygotowane porcje panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dwukrotnie przewracać, każdorazowo smażąc przez ok.2 minuty. Gotowe kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym położyć „orzeszek” masła, przykryć i zapiekać jeszcze przez niecałe 5-10 minut, w bardzo lekko nagrzanym piekarniku.Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym. Albo jak tylko mamy ochotę🙂 Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: