Placki miĘsno – ziemniaczane

Składniki

4 ziemniaki;3 jajka;20 dag mięsa mielonego;sólmąka ok. 6 dagolej do smażenia.

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, następnie rozetrzeć i wbić jajka, dodać mięso mielone ugotowane oraz posolić do smaku. Z masy formować placuszki i opruszyć je mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Z podanej porcji wychodzi ok. 14 placuszków.

Placki podawać na gorąco do dań obiadowych, polane sosem lub kwaśną śmietanką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: