Far breton – nietypowe ciasto bretońskie

Składniki

CIASTO:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
4 jaja
1 l tłustego mleka (nie bać się, że ciasto nie wyjdzie – mleko odparuje, a mąka zamieni się w budyniową konsystencję)
10 gram masła roztopionego, ostudzonego
3 łyżki bialego rumu lub śliwowicy (oryginalnie używa się Armagnac)
szczypta soli
trochę masła na wysmarowanie foremki

OWOCE:

100-150 g suszonych śliwek bez pestek, rodzynek lub wiśnii
1/4 szkl wody
3 łyżki rumu lub śliwowicy
1/4 szkl mocnej czarnej herbaty najlepiej Earl Grey
cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie

Moje ciasto jest trochę za cieńkie, powinno być grubsze – wtedy jest wilgotniejsze, ale niestety mam niskie naczynie do tarty.

Jak wygląda ciasto można zobaczyć na: kliknij – tam przepis dużo łatwiejszy – oryginalny, bez masła, rumu lub śliwowicy, wanilii i z litrem mleka. Przepis został przeze mnie wypróbowany, zmodyfikowany. Korzystałam z wielu stron – anglojęzycznych i polskich – utworzyłam ten mój – idealny🙂

Ciasto ma ciężką konsystencję przypominającą budyń, a nawet zakalec, ale jest wilgotne i pyszne. Ciasto francuskie zawsze kojarzy się z ciastem maślanym i kruchym, a to jest nietypowe. Bretończycy sprzedają je na targach z regionalnymi specjałami.

CIASTO:

Wymieszaj mąkę z cukrem. Wbij jaja i wymieszaj. Dodaj aromat waniliowy i wlej mleko. Dodaj alkohol. Zamieszaj. Ciasto odstaw na minimum 3 godz. do lodówki (a można na całą noc, jeśli planujemy far breton na weekendowe śniadanie na przykład).
Uwaga! Ciasto jest rzadkie jak na naleśniki.

OWOCE:

Śliwki włożyć do rondelka, zalać wodą i dusić na małym ogniu, aż woda prawie całkiem wyparuje. Wlać śliwowicę, podgrzać i podpalić alkohol używając długiej zapałki. Gdy się wypali zalać śliwki herbatą i odstawić jeszcze na 15 min do 1/2 godz. Odsączyć śliwki z płynu.

Nagrzać piekarnik do 190ºC. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Można użyć zwykłej formy, ale wysypać na masło bułkę tartą. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko przemieszać łyżką. Uderzyć mocno pojemnikiem z ciastem w blat, żeby zniknęły ewentualne pęcherzyki powietrza. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Dodać śliwki, równomiernie je rozprowadzając po cieście. Piec aż ciasto urośnie, będzie puszyste i zrumienione z wierzchu, a wbity w środek patyczek będzie suchy, (przez ok. 50 min).

Podajemy posypane grubo cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: