Prawdziwe Ptasie Mleczko – lekka pianka

Składniki

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szkl.cukru pudru
4 galaretki po 2 smaki w różnych kolorach np. 2 x zielona i 2 x czerwona
paczka okrągłych biszkoptów
owoce ,np.maliny,truskawki, jagody, banany, brzoskwinie

Nigdy nie należy dodawać owoców takich jak kiwi i ananas!

Przygotowanie

Zagotować 1/2 l wody i dokładnie rozpuścić w niej 2 galaretki np.zielone. Pozostawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszać. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Dobrze schłodzone mleko z puszki wlać do miski,dodać cukier puder i ubijać mikserem na większych obrotach ok.5-7 min.aż się dobrze spieni i zwiększy swoją objętość ok.4-krotnie. Tężejącą galaretkę wlewać po łyżce lub bardzo cienką strużką do ubitego mleka. Pianę od razu wyłożyć na biszkopty (szybko zastyga) i wstawić do lodówki. Przygotować owoce, pokroić je w plasterki czy ćwiartki i poukładać na wierzchu. Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, tężejącą polać owoce. Ciasto cały czas przechowywać w lodówce. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: