Ciepłe lody

Składniki

gotowe wafelki do lodów

Syrop:
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki octu

Krem:
3 białka

Przygotowanie

Ugotować syrop 3 stopnia: z wrzącej wody, cukru i octu ugotować syrop do “piórka” (tzn.gęstniejący syrop ma zostawiać za sobią niteczkę).
Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitej piany lać cieniutkim strumieniem syrop mieszając energicznie.
Pianę z syropem umieścić na parze i ubijać do czasu zgęstnienia.
Następnie zdjąć masę z pary, wstawić do naczynia z zimną wodą i ubijać nadal do wystudzenia masy.
Doprawić do smaku sokiem np. z cytryny, malinowym (bez cukru), kakaem, itp.
Masę nałożyć do wafelków. Można polać czekoladą.

Przepis na krem znalazłam w Kuchni polskiej.Fachowa jego nazwa to masa z piany zaparzanej.
Lody wyszły bardzo dobre chociaż różnią się nieco w smaku od tych z cukierni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: