konfitura z cebuli

Składniki

kilogram młodej cebuli
5 łyżek masła lub margaryny
pół litra białego wina
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
20 g kolendry
15 dag rodzynek
200 ml octu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebule obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka wlać wino i dodać przecier pomidorowy, kolendrę, cukier, rodzynki oraz sól i pieprz do smaku. Gdy cebula będzie miękka i przeźroczysta, dodać ocet i zagotować, a następnie przełożyć ją do garnka. Wszystko razem gotować na małym ogniu około godziny, aż wszystkie składniki dobrze się rozgotują. W czasie gotowania konfiturę należy często mieszać. Gorącą konfiturę powkładać do słoików i dobrze zamknąć . Słoiki odwrócić do góry dnem.

Można konfiturę przetrzeć przez sito, zagotować i włożyć do słoików.

Konfiturę z cebuli można podawać z zimnym mięsem, pasztetem lub rybami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: