Waniliowy sos

Składniki

½ l mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, wanilia lub cukier waniliowy

Przygotowanie

Mąkę rozprowadzić 3 łyżkami mleka, a pozostałe mleko podgrzać z wanilią lub cukrem waniliowym prawie do zagotowania. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zdjąć z ognia i ostrożnie połączyć je z mączną zawiesiną. Ciągle mieszając zagotować i po troszeczku wlać do utartych żółtek. Nie gotować.

Sos ten stosuje się jako uzupełnienie wszelakich deserów z owocami, np. jabłek, gruszek, truskawek oraz ich kombinacji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: