pyszny placek z rabarbarem

Składniki

1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru kryształu

20 dag mąki
8 dagcukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

wiórki kokosowe do posypania

2 białka
10 dag cukru pudru (ja użyłam 4 białek i 20 dag cukru pudru bo tej piany było troszkę za mało)

Przygotowanie

1.Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę,zasypujemy cukrem kryształem,odstawiamy na 1 godz.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę siekamy z margaryną dodajemy cukier puder (8 dag),proszek do pieczenia,żóltka i rozpuszczony w śmietanie amomiak,zagniatamy ciasto.
3.Blaszkę wykładamy pergaminem,układamy w niej ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na wierzch placka)-najlepiej wałkować je bezpośrednio w blaszce,obtoczonym w mące małym wałkiem,nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika,nagrzanego do 180 stopni.
4.Z białek ubijamy pianę,dodając pod koniec stopniowo cukier puder.Na podpieczony placek rozsypujemy wiórki kokosowe,układamy odciśnięte kawałki rabarbaru,na nich rozprowadzamy pianę a na wierzch kawałki pozostałego ciasta – można zrobić z nich kratkę,lub po prostu fantazyjnie porozrzucać.Ciasto pieczemy jeszcze ok. 20 min.
5.Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.

POLECAM – rewelacyjna kompozycja smaków !

Jest to przepis Anusiaczka z mniam – mniama

Piekłam w blaszce 36 x 23/5cm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: