Placuszki jabłkowe Elka

Składniki

400 g kefiru naturalnego

mąka pszenna

1 jajko

2 duże jabłka

cukier waniliowy

cukier

cynamon

Przygotowanie

Wykonanie tego przepisu jest bardzo łatwe i szybkie. Z podanych proporcji wyszło mi 24 sztuki placuszków. Ciasto na placki jabłkowe jest bardzo podobne do ciasta naleśnikowego, z tym wyjątkiem, że zamiast mleka dodajemy tu kefir.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych “oczkach”. Do miski wlewamy kefir, wbijamy jedno jajko, dodajemy starte jabłka, jedną małą torebeczkę cukru waniliowego, ok. cztery łyżeczki cukru białego, cynamon, aby masa zmieniła kolor na lekko brązowy. Całość delikatnie mieszamy mikserem jednocześnie dodając mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby nasza masa miała konsystencję gęstej śmietany.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone placuszki rozkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe placuszki posypujemy białym cukrem lub cukrem trzcinowym.

SMACZNEGO!!!
Można poeksperymentować z innymi owocami, bardzo dobre są też te placuszki z bananami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: