Kotlety z warzywami zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki

Kotlety:

500 g mięsa mielonego
1 większa marchewka
pół małej kapusty pekińskiej
mały pęczek natki pietruszki
1 woreczek ryżu
2 jajka
sól
pieprz

Sos:

słoiczek koncentratu pomidorowego
1 – 2 kostki rosołowe (ja dodałam 1,5)
pieprz
oregano
zioła prowansalskie

Przygotowanie

Siedziałam w domku i nie wiedziałam co zrobić na obiad…pomieszałam kilka składników, które akurat miałam dostępne pod ręką i powstało całkiem pyszne danie

Ryż ugotowałam i odstawiłam do ostudzenia.

Marchew starłam na tarce na większych oczkach.

Kapustę dość drobno poszatkowałam.

Natkę pietruszki drobno posiekałam.

Do ostudzonego ryżu dodałam marchew, kapustę, natkę i wymieszałam. Dodałam do tego mięso, surowe jajka i dokładnie wymieszałam. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masa była trochę “luźna” więc dodałam trochę bułki tartej, a następnie uformowałam kotlety.

Sos:
W garnku zagotowałąm wodę (wzięłam “na oko” tak ok. 1 litra). Dodałam kostkę rosołową. Jak się rozpuściła dodałam koncentrat i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam przyprawami (można dodać swoje ulubione…ja dodałam oregano, zioła i pieprz). Sos zagęściłam mączką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Do żaroodpornego naczynia włożyłam uformowane kotlety, zalałam sosem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekałam ok. 1 h i 15 min, Najpierw zapiekałam przez ok. pół godziny bez przykrycia, a potem zakryłam pokrywą żaroodporną, aby sos się nie spiekł. Resztę czasu kotlety dusiły się w sosie.

Podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

Danie szybkie, proste i smaczne. Polecam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: