Ziemniaczki z grila z sosem czosnkowym

Składniki

ziemniaki
czosnek granulowany najlepiej gruboziarnisty Ducros
jogurt naturalny Bakoma
przyprawa do ziemniaków Kamis
2 łyżki mleka
olej
przyprawy

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy olej oraz przyprawę do ziemników, następnie myjemy ziemniaki, maczamy w oleju lub smarujemy miesznką ziemniaki przy pomocy pędzla i zawijamy w folie aluminiową. Następnie wkładamy do żażących się brykietów ( do grila) i zostawiamy na ok 20 – 30 minut ( przewracając je od czasu do czasu). Nalepiej sprawdzać szpikucem czy ziemniaki są miękkie. Jak przetrzymamy je za długo to bedą się wydawały twarde, bo skórka będzie spalona.
W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Dodajemy do dobrze ciepłego mleka ok. płaską łyżeczkę czosnku granulowanego i odstawiamy żeby czosnek napęczniał. Następnie dodajemy jogurt naturalny, dość dużo soli i proszkowaną paprykę słodką. Wszystko razem mieszamy i sosik gotowy.
Teraz tylko trzeba odwinąć z folii ziemniaki z piękną przypieczoną skórką, przekroić i polewać sosikiem. Pychota.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: