Sałatka z awokado i jajek

Składniki

4 jaja ugotowane na twardo,1 awokado,2 pomidory,2 kromki chleba tostowego,1 główka sałaty rzymskiej,1 pojemniczek rzeżuchy,6 łyżek oleju słonecznikowego,2 łyżki octu,2 łyżki soku z cytryny,ząbek czosnku,sól,piperz,szczypta cukru.

Przygotowanie

Okrojone ze skórek kromki chleba pokroić w drobną kosteczkę. Obrumienić na 3 łyżkach oleju i odstawić na bok.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić na cząstki.
Umyć pomidory. Każdy pokroić na 4 części, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie pasyki.
Sałatę rzymska rozdzielić na liście, dokładnie wypłukać i obsuszyć.
Na oddzielnych talerzach ułozyć dekoracyjnie liscie sałaty, cząstki awokado, paski pomidorów, jajka pokrojone w plasterki, zrumienione grzanki.
Czosnek przecisnąć przez praske do miseczki, dodać ocet, sok z cytryny, sól, pieprz cukier, i ciągle ucierając, po trochu wlewać pozostały olej.
Na koncu wrzucić do sosu drobno pokrojoną rzeżuchę. wszystko wymieszać i polać porcje sałatki na talerzach.
(Kolacje na cały rok)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: