Schab bankietowy z grzybami

Składniki

1-1,5 kg schabu bez kości
0,5 l mleka (można mniej)
pieprz
sól
przyprawa ziołowa (pieprz ziołowy lub gotowa marynata- dowolna, jeśli zawiera sól, to wówczas użyć mniej soli do mięsa )
olej do pieczenia (niewiele)

Na sos:
grzyby leśne (prawdziwki, podgrzybki lub kurki)
śmietana wysokoprocentowa 30 – 36%
pieprz
sól
odrobina masła do smażenia

Przygotowanie

Mięso przyprawić, ponakłuwać igłą (aby lepiej chłonęło), zanurzyć na noc w mleku.
Na drugi dzień upiec w piekarniku (może być w rękawie foliowym) 0k.
temp. 200 – 220 stopnie przez ok. 1,5 godziny – aż się zarumieni.

Przygotować sos:
Grzyby pokroić w dowolny sposób obgotować we wrzątku, odcedzić (jeżeli przygotowujemy sos z kurek powinny – być one całości, nie gotować ich). Grzyby podsmażyć na maśle, zalać śmietaną, wymieszać i gotować na wolny ogniu do zgęstnienia sosu.

Upieczony i nieco przestudzony schab pokroić na plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem grzybowym.

Potrawę przygotowuję na specjalne uroczystości, zawsze szybko znika ze stołu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: