Nalewka pomarańczowo – kawowa

Składniki

2 duże pomarańcze

140 ziaren kawy

8 goździków

0,5 l spirytusu

400 ml wody

35 dag cukru

1 cukier waniliowy Dr Oetkera XXL (43g)

Przygotowanie

Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzącą wodą.

W każdej pomarańczy zrobić 70 nacięć nożem i umieścić w nich ziarna kawy, oraz po 4 goździki.

Wodę z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, po ostudzeniu połączyć ze spirytusem.

Pomarańcze włożyć do słoja, zalać przygotowanym roztworem, zamknąć szczelnie i przechowywać w ciemnym miejscu 7 dni.

Po tym czasie wycisnąć pomarańcze, całość przefiltrować przez watę lub filtr do kawy i pozostawić na ok. 2 miesiące.

Nalewka im dłużej jest przechowywana tym bardziej zyskuje na smaku.

Jeżeli mamy ziarna bardzo mocnej kawy możemy zmniejszyć ich ilość.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: