Makaron zapiekany z serem

Składniki

Na 6-8 porcji:

170 g makaronu (np. kolanka)
115 g masła
30 g mąki
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki gorczycy w proszku
¼ łyżeczki sosu Worcestershire
szczypta pieprzu cayenne
0,5 l mleka
224 g dojrzałego sera Cheddar

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente.

W międzyczasie stopić w garnku masło, wmieszać mąkę, sól, pieprz, musztardę w proszku, sos Worcestershire i pieprz cayenne. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż płyn będzie gładki i zacznie bulgotać, zdjąć z palnika. Dolać mleko, mieszać cały czas do zagotowania, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z palnika. Dodać ser, zagotować i mieszać od czasu do czasu aż ser się roztopi.

Makaron odsączyć i delikatnie połączyć z sosem, wyłożyć do żaroodpornego naczynia/blaszki, piec bez przykrycia przez 25-30 min. w 180ºC.

Wyjąć z piekarnika i odczekać 5 minut przed podaniem.

Podawać ze smażonym kurczakiem, kotletami, klopsem lub pasztecikami z łososia.

Przepis pochodzi ze strony internetowej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: