sok z jablek

Składniki

1. dowolna ilośc jabłek
2. cukier do smaku

Przygotowanie

1.Sok z jabłek – prosty

Jabłka umyc i obrac. Przepuścic przez sokowirokę albo zmiksowac z dodatkiem wody. Jeżeli nie masz sokowiróki to przepuśc przez maszynke do mięsa z sitkiem do maku, w ostateczności utrzec na tartce. Rób to szybko bo jabłka ciemnieją.Miazgę wyciśnij przez praskę (chocby do piree)albo umieśc w woreczku z gazy lub tetry i umieśc to między dwoma deskami. Tak jak odciska się twarog.Otrzymany sok schowaj do zimnego miejsca , a miazgę zalej wodą. Ok. 1/4l na 1 litr miazgi. -wymieszaj i zostaw na 2 godz. i znów wyciśnij.Obydwa otrzymane soki osłodź do smaku. Zagotuj , schłodzony wlej do butelek lub słoików, pasteryzuj około15- 25 min.Można wlewac goracy do słoików i pod kocyk.

2.Sok parowany z jabłek.

Jabłka umyte ,pokroic w cząstki, posypac cukrem i parowac. Gorący sok zlewac do butelek(słoików) i pod kocyk.Pozostałą pulpę jabłkową wkladam do słoikow( można dosłodzic) , zagotowuje lub jak zwykle pod kocyk. Zimą wykorzystuje do szarlotek lub nalesników.

3.Sok jabłeczny klarowny.

Oczyszczone jabłka wrzucic do sokowirowki. Otrzymany sok podgrzac w garku dodając cukier , zbierac pianę- łyżka szumówka. Wlewac do słoikow i zapasteryzowac.

Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując ♦ Edycja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: