Krężałki – smak mojego dzieciństwa

Składniki

zdjęcie:sabia
2 małe główki kapusty białej
1 burak ćwikłowy na kolor
2 – 3 ząbki czosnku
1,5-2 litry przegotowanej wody (posolonej do smaku)

Przepis na krężałki umieściłam kiedyś na forum,ale w związku z prośbą o umieszczenie go w swoich przepisach niniejszym to czynię…

Szczerze mówiąc ciekawa jestem,czy ktoś zdecyduje się na zrobić krężałki ?
Serdecznie zachęcam,bo potrawa jest prosta a uważam,że warta uwagi.
Smacznego .

Przygotowanie

Jestem świadoma tego,że to głównie smak dzieciństwa,ale prostota tej bardzo skromnej potrawy,a właciwie dodatku do ziemniaków (np.zamiast ogórków kiszonych) jest złudna,wydawałoby się,ze nie możemy spodziewać się czegoś extra,a jednak…
Krężałki są wyśmienite !
Coż to takiego?
Otóż białą kapustę ,właśnie takie małe,niewydarzone głowki pokroić na ćwiartki,ugotować w lekko osolonej wodzie.Wystudzić.
Wystudzoną kapustę układać warstwami w kamiennym garnku lub w szklanym słoju,każdą warstwę posypać nasieniem kopru i (lub)kminkiem.Na każdą warstwę kapusty dać parę plastrów surowego buraka ćwikłowego.Dzięki temu krężałki mają piękny różowy kolor i są bardzo apetyczne. Całość zalać zimną przegotowaną wodą,lekko osoloną z dodatkiem roztartego czosnku (2-3 ząbki czosnku).
Pozostawić w miarę ciepłym miejscu do ukiszenia. Najlepsze jako dodatek do ziemniaków z cebulką smażoną na maśle i mielonym.
We mnie zawsze będą przywoływać najcieplejsze wspomnienia z dzieciństwa. Czasem krężałki królowały w parze ze smażonymi na maśle ziemniaczkami pokrojonymi w plasterki jako danie na jesienną czy zimową kolację.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: