MUFFINKI z masłem orzechowym i snickersem

Składniki

Suche:
– 250 g. mąki
– 7 łyżek cukru,
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli

Mokre:

– 7 łyżek masła orzechowego (z kawałkami orzechów),
– 60 g rozpuszczonego i lekko ostudzonego masłą,
– 1 ubite jajko,
– 180 ml. mleka

Inne:
2-3 batoniki snickers (duże)

Przygotowanie

Przepis na te pyszne muffinki pochodzi od Nigelli🙂 Dokonałam w nim jednak drobne zmiany, które dotyczą głównie proporcji składników.
Piekarnik nagrzać do 200 st.
Wymieszać razem składniki suche. Dodać do nich masło orzechowe i wymieszać tylko tyle, aby powstało coś na kształt kruszonki.
W drugiej misce połączyć pozostałe składniki mokre: jajko, masło i mleko – wymieszać. Dodać do „kruszonki” i lekko wymieszać -tylko do połączenia składników (mają być grudki).
Na końcu dodać snickersy pokrojone na takie kawałki, żeby były wyczuwalne w muffinkach. Zamieszać.

Formę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto nałożyć do wgłębień. Piec ok. 20-25 min. Wierzch muffinek musi wyrośnięty i złocisty.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzić ok. 10 min w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na talerzu.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: