Zebra – czyli babka mokra

Składniki

4-5 jajek
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl wody (może być gazowana)
0,5 szkl oleju
2 łyżki kakao
można dodać olejek zapachowy (ja nie dodaję- bez też jest dobra)

Przygotowanie

jajka zmiksować z cukrem, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, wodę i olej
3/4 ciasta wlać do natłuszczonej
i wysypanej bułką tartą formy (ja piekę ciasto w formie z “kominem”), do reszty ciasta dodać kakao, wylać na białe ciasto, delikatnie wymieszać widelcem
piec ok. 50 min. w temp. 180*
najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli sucha w środku tzn. że upieczona.
Babkę można polukrować bądź oblać czekoladą wg upodobań. Smacznego!
Babka zawsze się udaje i bardzo długo zachowuje świeżość

Autor zdjęcia: renata1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: