Sliwki nadziewane skorka pomaranczowa i migdalami

Składniki

– sliwki wegierki
– cukier
– skorka pomaranczowa smazona
– cynamon
– migdaly
– gozdziki

Przygotowanie

Dojrzale sliwki naciac z boku /jak najmniej!/ i wyjac pestki.
Przygotowac nadzienie: posiekac kilka sliwek, troche skorki pomaranczowej, kilka slodkich migdalow, kilka gozdzikow, troche cynamonu i wszystko razem podsmazyc w syropie /1 kg cukru na 1 szklanke wody, ale robimy go duzo mniej bo musimy otrzymac gesty farsz/.
Kiedy nadzienie przestygnie, nadziewamy nim sliwki, ukladamy na blaszcze do pieczenia wylozonej pergaminem i wkladamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, NIE ZAMYKAJAC drzwiczek. Wylaczamy piekarnik.
Kiedy piekarnik zupelnie wystygnie, wyjmujemy sliwki, nastawiamy go znawu na 180 stopni i powtarzamy wszystko j.w. tak dlugo az sliwki pokryja sie piekna, blyszczaca powloka cukrowa.
Gdy beda wysuszone, ukladac scisle w sloju, przesypujac mialkim cukrem.

Przepis pochodzi z czasopisma dla kobiet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: