Kasza guriewska (przepis z komentarzem

Składniki

Czy mógł przypuszczać D. Gurjew, minister finansów Imperium Rosyjskiego, że wejdzie do historii nie jako działacz państwowy, lecz jako twórca słodkiego dania? Ten wysoki dostojnik był autorem również innych potraw (jak twierdzą, kotletów i pasztetu), ale tylko kasza, wymyślona przez Gurjewa na cześć zwycięstwa nad Napoleonem, nazwana została jego imieniem. Trudno ją przyrządzić, ale niezwykły smak i zachwyt przyjaciół, jaki wzbudzą Wasze umiejętności kulinarne, warte są wszelkich starań.

Przygotowanie

Zagotować 0,7— 0.8 l mleka, dodać 5 dag cukru, 0,5 dag soli i wymieszać. Do mleka wsypać 20 dag kaszy manny i szybko wymieszać. Gdy kasza zgęstnieje, zmniejszyć ogień i stale mieszając, gotować przez 10 minut. Do gorącej kaszy, stale mieszając dodać 4 dag masła, pianę z 4 białek, ubitą z 8 dag cukru, 4-5 dag niezbyt drobno posiekanych orzechów i troszkę wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na trzy patelnie lub płytkie miseczki. Powierzchnię kaszy na każdej patelni wyrównać, posypać cukrem i szybko przypiec rozżarzonym do czerwoności rożnem lub grubym prętem metalowym, aby cukier przekształcił się w złocisty karmel. Patelnię wstawić na 5—7 minut do gorącego piekarnika. Wierzch ozdobić cząstkami gotowanych lub konserwowych jabłek, gruszek, brzoskwiniami, jagodami i drobno posiekanymi prażonymi orzechami czy migdałami. Owoce zalać truskawkowym, poziomkowym lub innym słodkim syropem (może to być syrop gotowy lub syrop z konfitur). Kaszę podaje wprost na patelni, ozdabiając powierzchnię każdej porcji.

“Russkija kuhnja” Izdatielstwo 1981

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: