Chleb – szybko i łatwo

Składniki

– 1 kg mąki (może być pszenna, lub pomieszane 0,5 kg pszennej z 0,5 kg żytniej)
– 10 dkg drożdży
– 4 szkl. ciepłego mleka 2%
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki soli
– 1 łyżka pieprzu ziołowego
– 2 łyżki oleju

3 keksówki do pieczenia chleba

Dowolny wybór dodatków np: siemię lniane, słonecznik…

Przygotowanie

Wszystkie składniki wystarczają na 3 keksówki, czyli otrzymamy z tego 3 ładne, niewielkie chlebki.

Rozczyn: do jednej szklanki ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru oraz drożdże. Wszystko mieszamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie odkładamy w ciepłe miejsce, żeby “narosło” (na około 15-20 minut)

Ciasto: Następnie rozczyn wlewamy do wysokiego, dość dużego naczynia, dodajemy pozostałe składki czyli: mąkę, 3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki soli, 1 łyżkę pieprzu ziołowego, 2 łyżki oleju oraz dodatki. Wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę. Po tym wykładamy równą ilość ciasta do 3 keksówek, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia około 30 minut.
Chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.

Chleb jest naprawdę smaczny, a dzięki pieprzowi ziołowemu ma niesamowity aromat. Zawsze wychodzi nawet mojej mamie, która zawsze miała problemy z ciastami drożdżowymi.

Smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: