Tort z kawowo-śmietanowym kremem

Składniki

Ciasto:

200g mąki

8 jajek

200g cukru pudru

1 cukier waniliowy

masło i bułka tarta do formy

Poncz:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

kieliszek alkoholu, najlepiej rumu lub esencja rumowa

Krem:

0,5 l śmietany kremówki

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki likieru kawowego

2 zagęstniki do śmietany

Do dekoracji:

płatki migdałowe

czekoladowe ziarenka kawy

Przygotowanie

Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i mąkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 35 minut w temp. 180oC.

Poncz: Kawę zalać szklanką wody i osłodzić do smaku. ostudzić i dodać alkohol lub esencję.

Gotowe ciasto przekroić na 3 krążki. Każdy blat nasączać ponczem.

Krem: Śmietanę ubić z zagęstnikami wymieszać z kawą, likierem kawowym i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Odłożyć część śmietany do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć blaty tortu.

Wierzch i boki tortu posmarować kremem, z pozostawionego kremu wycisnąć rozetki na torcie. Każdą rozetkę przyozdobić ziarenkiem czekoladowym. Tort posypać migdasłowymi płatkami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: