Kruche ciasteczka

Składniki

30 dkg mąki
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
1/2 opak. cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżkę gęstej śmietany
troszeczkę soku z cytryny

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię plastikową i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Piec w piekarniku 200 stopni 6 – 15 min. Długość czasu pieczeni zależy od grubości ciasteczek. Po upieczeniu smarować dżemem morelowym i składać dwa ciastka razem. Można przełożyć ciasteczka marcepanem z pistacjami. Dekorować cukrem pudrem,marcepanem, lukrem, polewą, według własnego pomysłu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: