risotto na białym winie

Składniki

40 dag ryżu,

10 dag masła,

2 cebule,

0,5 szkl. białego wytrawnego wina,

1 litr rosołu/wywaru,

szczypta szafranu lub ulubionych ziół

2 czerwone papryki,

30 dag zielonego groszku lub kukurydzy.

20 dag szynki,

10 dag tartego srera,

sól, pieprz

Przygotowanie

-Posiekaną cebulę przesmażyć na części masła, aż sie zarumieni.

-Dodać ryż, stale mieszać, aż stanie się przezroczysty. Następnie dodać wino i gotować, aż płyn zostanie wchłonięty.

-Dodać rosół, szafran, pokrojoną w paski paprykę i gotować bez przykrycia aż ryż będzie całkiem miękki. Ciągle mieszać.

-Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i groszek lub kukurydzę oraz resztę masła.

-Doprawić solą i pieprzem.

-Podawać z tartym serem.

SMACZNEGO!!!

Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: