Klasyczne lasagne

Składniki

Przepis nadesłany przez:
Dorka

Przygotowanie

Podsmażyć cebulę i mięso mielone (ja robię to osobno ponieważ z mięsa pozbywam się tłuszczu – po prostu go wylewam), doprawić bazylią i tymiankiem, dodać sok pomidorowy.
Zrobić sos beszamelowy: do stopionego masła dodać mąkę, a następnie mleko i gałkę muszkatołową i biały pieprz (całość ma mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany).
Zetrzeć na tarce ser żółty i można już przekładać. Na dno naczynia żaroodpornego (lub innej foremki) wlewam trochę soku pomidorowego, na to kładę płat makaronu lasagne (albo kilka -zależy od wielkości formy), na to mięsko, beszamel, trochę sera i tak do wykończenia składników.
Na samej górze ma być makaron, beszamel i ser.
Całość przykrywam np. folią aluminiową i pod koniec pieczenia odkrywam (żeby beszamel z serem się przyrumienił).

Przepis nadesłany przez:
Dorka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: