Szynka w galarecie z jajkiem

Składniki

10 plasterków gotowanej szynki,
5 jajek na twardo,

Do przybrania:
1/2 cytryny,
2-3 rzodkiewki,
sałata,
papryka czerwona,
gotowana marchewka

lub inne dowolne składniki do dekoracji

Galareta:
1 litr wody
2 łyżki octu 10%
2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
żelatyna spożywcza na 1 litr wody

Przygotowanie

Galareta jest łatwym i prostym daniem, a smakuje wyśmienicie ! Przed podaniem można szynkę przybrać dekoracyjnie odrobiną majonezu. Można też zamiast dodawać ocet do galarety podać go w osobnym naczyniu na stół.

Ugotowane na twardo jajka przekroić na połówki. Owinąć plasterkiem szynki i poukładać dekoracyjnie na półmisku. Przystroić sałatą, gotowaną marchewką, papryką według uznania.

Składniki galarety zagotować, po zdjęciu z ognia wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Przecedzić przez sito. Przestudzoną galaretą zalać półmisek i pozostawić do stężenia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: