róże chrustowe

Składniki

* 2 szklanki mąki
* 4 żółtka
* łyżeczka cukru pudru
* orzeszek masła
* gęsta śmietana – taka ilość, aby ciasto było miękkie i elastyczne jak na pierogi
* do posypania cukier puder
* smalec do smażenia(3/4 kg)

Przygotowanie

Mąkę wysypać na stolnicę, przesiekać z masłem, cukrem, białkami, wlać śmietanę – ciasto nie może się rozlewać. Dobrze wyrobić i wybić wałkiem. Taczać gruby, na 2 palce wałek, odcinać jednakowej wielkośći ,,kluski", które rozwałkować na okrągłe placuszki; każdy naciąć w środku w paski, tak aby utworzyla się dookoła ,,ramka", przewlec przez co drugi pasek trzonek od cienkiej łyżeczki i zswać do gorącego tłuszczu, smażyć na złoty kolor. Po osaczeniu posypywać suto cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: