Ryż Z Jabłkami Darii – prosto – tanio – smacznie

Składniki

2 szkl. ryżu długoziarnistego
2 duże jabłka
3-4 łyżki masła
0,5 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
sól

Porcja:
– 2,5 małego talerzyka dania
– dla 2. dorosłych i 1. dziecka

Wskazówki:
(ważne, aby ryż po ugotowaniu, był miękki, sklejał się wzajemnie, nie był sypki, ryże bez woreczków przeważnie mają takie właściwości)

Przygotowanie

Do garnka wlewamy wode. Dodajemy 2 szczypty soli i zagotowywujemy. W między czasie strużemy jabłka, po czym trzemy je na tarce na grubych okach. Do gotującej się wody wsypujemy ryż. Przykrywamy przykrywką. Gotujemy, a raczej prażymy na małym ogniu. Gdy ryż wpije całą wodę, a nie będzie zbyt miękki, dolewamy wody, tak aby przykryło ryż. Ryż powiększa swą objętość nawet trzykrotnie. Gotujemy do całkowitej miękkości. Gdy ryż będzie już miękki, odcedzamy resztkę wody, pozostałej w garnku. Dodajemy wcześnie starte jabłka i mieszamy. Dodajemy masło. Dodajemy cukier (wg upodobań – można dać więcej łyżek lub mniej, ja lubie słodkie) Dodajemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba jeszcze doprawiamy. Podajemy solo. Smacznego!

Moja córka bardzo lubi to danie, z resztą ja z mężem też. Zaletą tego dania jest to, że ryż jest tak miękki i lepki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: