Rolada z bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:

6jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki

0,5łyżeczki proszku do pieczenia

Bita śmietana:

0,5 litra smietany kremówki

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 czubata łyżka żelatyny

Przygotowanie

Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru. Ciągle ubijajac dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru na przemian. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko lekko nalezy przemieszać i wylać na blachę wyłożona posmarowanym papierem. Pieczemy ok 15-20 minut. Gorący biszkopt wyciagamy z blaszki na ściereczke posypaną obficie cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy gorący biszkopt razem ze sciereczką w roladę i tak zostawiamy do ostygnięcia.
Dobrze schładzamy śmietanę. Ubijamy ją mikserem na największych obrotach, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Namaczamy żelatynę w gorącej wodzie (wody odrobina, zeby przykryła żelatynę) i ciepłą wlewamy do masy śmietankowej. Wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Rozwijamy ostudzony biszkopt smarujemy bitą śmietaną i zwijamy ponownie.
Ja do bitej smietany dodaje czasami kakao, wiórki czekolady albo świeże owocki. Jak kto lubi:] Smacznego!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: