Muffinki śliwkowo – czekoladowe

Składniki

mąka – 2 szkl.
cukier – 1/2 szkl.
proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
soda – pół łyżeczki
szczypta soli,
gorzka czekolada – pół tabl.
jajka – 2 szt
olej – pół szkl.
maślanka – 1 szkl.
kilka łyżek dowolnego soku (jabłkowy, wieloowocowy),
kilka śliwek pociętych na małe kawałeczki,

Przygotowanie

1. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, cukier, proszek, soda, sól)
czekoladę tniemy na nieduże kawałeczki

2. W drugiej mokre (jajka, olej, maślanka, sok) pocięte śliwki

3. Szybko łączymy mokre składniki z suchymi. Mieszamy tylko do połączenia składników.

4. WAŻNE składników nie mieszamy mikserem (muffinki będą niesmaczne, twarde), tylko zwyczajnie łyżką, ciasto musi być grudkowate.

5. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy na muffinki, jeśli silikonowa nie musimy natłuszczać. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem. Pieczemy 20 – 25 min w piekarniku 180 st

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: