Makaron zapiekany z szynką

Składniki

40 dag makaronu (rurki, świderki, kokardki itp) 15 dag szynki 2 małe pomidory (lub 1 duży) 1 mała cebulka ząbek czosnku 15 dag pieczarek 15 dag sera gouda 3 jajka kubeczek śmietany 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, odrobina chili, natka pietruszki olej do smażenia

Przygotowanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Pokrojoną w kostkę cebulkę i zgnieciony (lub pokrojony w drobną kosteczkę) ząbek czosnku wrzucić na patelnię. Podsmażyć chwilkę. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy pieczarki będą usmażone zdjąć z patelni.

Szynkę pokroić w kosteczkę, tak samo spażonego i obranego ze skórki pomidora. Wymieszać ze sobą makaron, pieczarki, szynkę i pomidory. Przyprawić pieprzem, natką pietruszki i, jeśli ktoś lubi na ostro, chili.

Wymieszać ze sobą ser, śmietanę, jajka i mleko. Przyprawić solą i piepprzem, można też dodać szczyptę chili.

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wrzucić makaron, polać sosem serowym. Na górze ułożyć pokruszone masło.

Zapiekać w 200 stopniach 30 minut.

Miałam w domu tylko kolorowy makaron stąd kolorki na zdjęciu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: